Toată lumea iubește știința.  La urma urmei, știința este pur și simplu studiul realității, iar din acest studiu derivă fapte despre tot, de la fiziologie la fizică. Ca cea mai avansată specie din punct de vedere mental pe această planetă, ne mândrim cu cât cât de mult am învățat atât ca specie cât și individual.

În trecut, oamenii s-au bazat pe comunicarea scrisă și verbală pentru educație. Era modernă – datorită întregii sale magii tehnologice – ne-a permis să producem mai multe idei ca niciodată. Radio, televiziune, internet: acestea sunt acum sursele care au cea mai mare infulență asupra noastră. Însă câte dintre ele sunt adevărate?

1. Ne folosim doar 10% din creier

Creierele noastre sunt ca niște computere impresionante, proiectate printr-un proces ev

Image result for brain

olutiv competitiv de-a lungul a milioane de ani și conținând aproximativ două miliarde de neuroni. Nu este întâmplător. Creierul mediu este capabil să fie activ în orice moment. Există părți ale creierului care se ocupă cu diferite sarcini, cum ar fi memoria, abilitățile motorii, limba și raționamentul. În timpul utilizării, acestea se activează, deoarece sângele va furniza oxigen. Chiar și atunci când aceste părți nu sunt folosite, tot vor rămâne „în viață”.

Dacă ar fi adevărat că există o putere inaccesibilă a creierului undeva acolo, zonele acelea s- ar atrofia și oamenii ar evolua cu un creier mai compact, deci ar avea capetele mai mici. Corect spus e că într-un anume moment, ne folosim doar de o anumită parte a creierului nostru.

 

2. Oamenii au doar 5 simțuri

Image result for 5 senses

Cât de tristă și goală ar fi viața noastră dacă ar fi adevărat! Realitatea este că oamenii au mult mai multe simțuri decât credeți – undeva între paisprezece și douăzeci. Dincolo de gustul tradițional, mirosul, atingerea, auzul și vederea, există o mulțime de alte simțuri care cuprind experiența noastră zilnică. Printre unele dintre cele mai puțin cunoscute sunt senzorii din sânge care vă avertizează atunci când nivelurile de dioxid de carbon sau sodiu sunt prea mari.

Există, de asemenea, senzori în creier care indică vasoconstricția, cunoscută ca o durere de cap. Foamea este un simț, căldură, presiunea, mâncărimea, echilibrul, mișcarea și durerea. Poți să-ți atingi nasul cu ochii închiși? Acest lucru se datorează senzorilor din tendoanele și mușchii corpului care vă permit să vă cunoașteți locațiile membrelor.

3. Consumul de alcool ucide celulele din creier

Image result for alcohol

În mare parte media transmite informații incorecte menite să sperie. Nu există nicio îndoială că alcoolul nu afectează creierul, și dacă ați văzut vreodată o persoană beată, atunci veți ști ce vreau să spun. Creierul comunică intern prin neurotransmițători și cu cât beți mai mult, cu atât sunt mai mult inhibați.

Consumul excesiv de alcool poate afecta creierul, dendritele și în cele din urmă poate ajunge și la trunchiul cerebral. Dacă e utilizat în mod ponderat, veți simți doze recompensatoare de dopamină și chiar și îmbunătățirea creativității!

 

4. Oamenii explodează în spațiu

Image result for space

Spațiul, frontiera finală. Este mare, întunecată, liniștită și rece. Temperatura medie în spațiu este de aproximativ două grade Kelvin (-271.15 Celsius). Pe deasupra, presiunea din spațiu este atât de aproape de zero încât orice moleculă care vă atinge este neglijabilă, spre deosebire de 14,7 lb( 324.0795 kg) / cm2 pe suprafața pământului. În ciuda acestei diferențe uriașe, expunerea la condițiile spațiului nu te va face să explodezi sau să îngheți instantaneu.

Scăderea presiunii vă poate rupe plămânii, sinusurile și timpanele dacă se întâmplă brusc. Orice oxigen din fluxul sanguin se va scurge, provocând hipoxie și vă va lipsi creierul de acest lucru esențial. Vei deveni inconștient în câteva secunde și vei muri de le îngheț în câteva minute, dar nu explozii!