Ce inseamna SEO?

Termenul tehnic SEO a aparut incepand cu anii 90 si reprezinta o abreviere de la Search Engine Optimization si reprezinta in traducere libera „optimizarea pentru motoarele de cautare”. Acest tip de optimizare, denumita dupa acest tipar optmizare SEO se refera in acelasi timp atat la operatiunea in sine de optimizare pentru motoarele de cautare cat si la meseria pe care o practica specialistii SEO.

Cercetand istoricul putem observa cu usurinta chiar si din cele mai importante surse precum Wikipedia ca a durat mai mult timp pana cand motoarele de cautare au evoluat si a fost necesara o ierarhizare a website-urilor in functie de cautarile efectuate de utilizatori.

despre-seo-2020

Scopul noii stiinte, a noilor tehnici de optimizare, de afisare a rezultelor relevante in motoarele de cautare este de a creste traficul de calitate al unui website si de a genera profit pentru companiile care detin aceste website-uri.

google yahoo bing

Urmarind evolutia motoarelor de cautare din ultima vreme putem evidentia faptul ca cei mai multi utilizatori utilizeaza cu precadere motorul de cautare Google. Marile companii ce ofera servicii de optimizare SEO si-au indreptat atentia catre acest motor de cautare care genereaza din ce in ce mai mult trafic si profit. Nu putem neglija nici celelate motoare precum Yahoo sau Bing

Necesitatile au creat si meseria si tehnicile. Asadar avem de a face in lumea WWW cu urmatoarele categorii:

 • Optimizare SEO Google
 • Optimizare SEO Yahoo
 • Optimizare SEO Bing

Din punct de vedere al tehnicilor si a modalitatilor de optimizare, optimizarea SEO se imparte in:

 • optimizarea SEO on page (tot ceea ce tine de continutul afisat pe wesite-ul tau)
 • optimizare SEO of page (optimizarea SEO of page  se refera la recomandarile pe care le primeste o pagina web din mediul online si la mentiunile business-ului tau)

De ce ai nevoie de SEO?

De ce e important SEO pentru afacerea ta? Pentru ca este una dintre cele mai eficiente modalitati de a ajunge in atentia clientilor tai, de ati expune serviciile si produsele si de a genera profit in urma traficului obtinut. utilizand tehnici corecte de optimizare SEO poti sa apare cu anumite link-uri (pagini ce apartin website-ului tau) in cautarile afisate de motoarele de cautare.

Enumeram avantajele tehnicilor de optimzare seo:

utilizator de internet

 • Cresterea traficului – optimizarea seo iti creste traficul. Daca tinem cont de faptul ca cei mai multi utilizatori ai motoarelor de cautare acceseaza in mod practic paginile web afisate in prima pagina de cautare afisata de motorul de cautare, fiind in top pe cautarile efectuate de acestia cu siguranta va creste si traficul;
 • Creste increderea pentru Brand – in momentul in care paginile web ce apartin website-ului tau ajung sa fie afisate in prima pagina in urma cautarilor efectuate de utilizatori brandul companiei tale creste;
 • Rentabilitate – canalul de promovare online SEO este unul dintre cele mai rentabile canale. Desi la inceput investitiile pot fi mai mari sau inca nu ajungi sa culegi roadele unei campanii de promovare SEO pe termen lung SEO reprezinta cel mai rentabil canal de promovare. Investesti pe termen lung si castigi tot pe termen lung. „Cele mai solide Business-uri nu sunt facute peste noapte si nu sunt doborate de cele mai usoare vanturi.”
 • Rata de conversie (CTR – Click through rate) – Studiind intentia utilizatorilor de a evita in mod constant anunturile platite se pot observa din analizele efectuate ca rata de conversie pentru canalul de promovare SEO  este una superioara.
 • SEO influenteaza decizia cumparatorilorfolositi tehnici SEO pentru a va imbunatati conversiile prin influentarea semnificativa a deciziilor de cumpărare ale utilizatorilor din mediul online.
 • SEO poate oferi un avantaj companiilor mici fata de companiile mari – alegand cele mai bune strategii SEO vei putea devansa in catari companii mari cu bugete foarte mari care in viata de zi cu zi e aproape imposibil de devansat.

Cum se face SEO?

Toata lumea care intra in contact cu termenul de optimizare seo isi pune celebra intrebare Cum se face SEO? sau Cum faci optimizare SEO care da rezultate?

Raspunsul la aceste intrebari il poti afla doar daca iti propui sa-ti aloci foarte multe ore pentru studiu si daca esti atent la fiecare aspect pe care il explicam mai jos.

Incearca sa citesti si sa urmaresti noutatile publicate de cei mai buni din domeniul SEO:

Search Engine LandSearch Engine JournalMoz

Care este mai bine sa folosesti, SEO sau PPC?

seo sau ppc

Daca esti nou in piata si ai un capital care esti dispus sa-l cheltui chiar daca nu stii daca vei avea rezultate poti sa alegi PPC (campanii de anunturi platite Google Adwords). PPC te ajuta sa obtii vanzari atat timp cat platesti anunturile.

Unele sectoare de business precum serviciile de inchirieri auto sunt dependente atat de PPC cat si de SEO. Fiind un tip de business care isi gaseste clientii mai mult in mediul online, competitia e foarte mare si investeste in ambele canale de promovare.

Avantajele SEO pot fi un atuu pentru afacerea ta. Crescand usor in timp cu investitii calculate si cu strategii de optimizare potrivite vei putea observa ca dupa un timp, dupa ce vei ajunge in prima pagina pe cuvintele cheie de cautare de interes pentru utilizatori canalul de promovare SEO este foarte profitabil.

Te poti bucura de rezultatele unei campanii de promovare SEO si dupa ce aceasta se incheie. Trebuie totusi sa intelegi ca in acest moment cand tu te-ai oprit, competitia ta poate demara si ea campanii, astfel exista posibilitatea sa te devanseze.

De ce SEO e cel mai profitabil canal de promovare online?

Experienta de-a lungul timpului a demonstrat ca SEO este cea mai buna strategie. Optimizarea SEO reprezinta un proces prin care vei obtine rezultate in timp si care are cel mai bun cost raportandu-ne la celelalte canale de promovare precum: Google Awords, Facebook Ads, Email Marketing.

E bine de stiut ca o afacere online de succes este prezenta pe toate canalele de promovare.

Ce te costa pe tine?

 • o strategie buna nu vine niciodata gratis – alege sa platesti pentru cea mai buna strategie de optimizare SEO
 • iti doresti cele mai bune recomandari pentru afacerea ta online, ei bine trebuie sa stii ca acestea o sa coste ceva bani (alege cel mai bun raport pret calitate)
 • iti doresti un administrator de campanie seo care sa te indrume si sa iti dea cele mai bune sfaturi? Sa iei in calcul si costurile de consultanta, o consultanta ieftina iti va aduce si rezultate mici.

Ce utilitare poti folosi pentru optimizarea SEO?

Utilizeaza unelte SEO care te pot ajuta:

 • Google Analytics pentru a analiza traficul website-ului;
 • MOZ OSE – pentru a verifica autoritatile de domeniu si al unei anumite pagini din website si pentru a face comparatie fata de competitie;
 • Pingdom sau Gtmetrix – pentru a verifica viteza de incarcare a website-ului tau;
 • Keyword Planner  sau Keywordtool.io – pentru a verifica numarul de cautari pentru cuvintele cheie cautate de utilizatori folosind motoarele de cautare;
 • Seoptimer sau Mysiteauditor – pentru a analiza din punct de vedere seo fiecare pagina din site-ul tau. Trebuie doar sa intelegi ca nu exista utilitarul perfect care sa-ti genereze cel mai bun raport. Experienta te va invata sa alegi ceea ce trebuie si te ajuta din rapoartele generate de aceste unelte.
 • Google Webmaster , Bing Webmaster Tools – adaugi website-ul, trimiti la intexat in motoarele de cautare Google si Bing, verifici erorile care apar, analizezi traficul pe cuvintele cheie de interes si obtii rapoarte si indicatii care te ajuta sa imbuatatesti experienta utilizatorilor pe pagina ta.
 • Google Trends – utilizand acest utilitar gratuit poti sa analizezi ce cauta utilizatorii pe internet in functie de arealul geografic. Te poate ajuta sa creezi o campanie de optimizare SEO prin care ajungi targetat la clientii tai. Daca in Alba Iulia se cauta mai mult termenul de Optimizare SEO decat in Iasi vei sti cu siguranta ca strategia ta de link-building va da rezultate mai bune daca vei incerca sa obtii recomandari din aceasta zona adica din publicatii online regionale din Alba Iulia.
 • SimilarWeb – utlizand acest utilitar iti poti identifica copetitia ta din mediul online.
 • Pro Rank Tracker sau Rank Tracker – e nevoie sa stii in permanenta cate pozitii ai crescut in motorul de cautare, pe ce loc te afli si in cat timp ai ajuns pe prima pagina cu un cuvant cheie. Utilizand unul dintre aceste utilitare vei putea vizualiza pozitiile cuvintelor cheie de interes pentru afacerea ta.
 • Copyscape – acest utilitar este foarte folositor. Poti vedea gradul de unicitate a continutul site-ului tau. Un continut unic va avea intaietate in fata continutului copiat (duplicat).

Cu siguranta sunt mult mai multe utilitare care te pot ajuta sa concepi campanii de optimizare SEO care au impact. In timp vei reusi sa alegi utilitarele cu care sa te intelegi si sa fii mai productiv.

Care sunt cele mai bune strategii SEO in 2018?

Cat de bine e ca sa fii in topuri ?

Formula magica pentru SEO in 2018:

In topurile motoarelor de cautare = optimizare pentru dispozitivele mobile + viteza de incarcare buna + continut relevant si de calitate + recomandari de top (destul de multe) + mentiuni ale Brand-ului

 • Incearca pe cat posibil sa obtii o viteza de incarcare cat mai buna. Daca ajungi ca fiecare pagina din site sa se incarce sub 3 secunde atunci totul e perfect;
 • scrie continut de calitate si incearca se te adresezi clientilor tai utilizand propriul site (scrie articole de calitate si orientate catre clienti pe blogul tau)
 • incearca sa obtii recomandari (backlinks) de calitate si din diferite locatii (publicatii in presa, articole din blogosfera, recenzii)
 • mentioneaza brand-ul si afacerea ta pe portaluri de calitate (evita directoarele ca sa nu fii penalizat)

Care sunt cei mai importanti factori SEO?

Sunt peste 200 de factori care alcatuiesc algoritmi prin care sunt selectate site-urile care apar in prima pagina din motorul de cautare.

Iti vom prezenta cei mai importanti factori seo:

 • Timpul petrecut pe site
 • Viteza deincarcare a site-ului
 • Optimizare pentru mobile
 • Rata de respingere
 • Traficul direct (obtint din cautarile efectuate pe brand)
 • Cantitatea si calitatea continutului
 • Securitatea Site-ului (utilizarea unii certifcat de securtate https)
 • Prezenta cuvintelor cheie in titlu, metadescriere, tag-uri H1 si H2
 • Densitatea cuvintelor cheie in continut
 • LSI Keywords ( Latent Semantic Indexing ) – presupune utilizarea in context a cuvintelor cheie care sunt legate n mod semantic de cuvintele cheie primare.
 • Optimizarea SEO a imaginilor – viteza dimensiune si atribut alt
 • Utilizare Schema.org

Mai sunt eficiente strategiile de optimizare SEO prin tehnici de link building?

Desigur! Tehnicile de linkbuilding sunt esentiale in procesul de obtinere a recomandarilor.

Iti recomandam sa utiizezi tehnici curate de obtinere a acestor recomandari. Nu folosi directoare si cauta recomandari credibile si nisate.

Daca ai citit acest articol despre optimizare SEO cu siguranta vei intelege ca lucrurile expuse de noi aici sunt baza optimizarii SEO. Poti considera aceste informatii ca fiind pachetul de start.