Cand te pornesi intr-o calatorie prin Romania nu ar trebui sa ratezi aceste cinci locatii de neuitat de pe meleagurile noastre. Cu o incarcatura deosebit de mare in aceste locuri, iti vor transmite in aceas timp linistea si odihna dupa o perioada lunga, obositoare si stresanta cauzate de locul de munca, si te vei incarca cu multa energie pozitiva.

Cascada Cailor din Munții Rodnei, Lacul Sfanta Ana și Tinovul Mohoș, județul Harghita, Mănăstirea Voroneț din Gura Humorului situat in județul Suceava, Delta Dunării, Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin sunt top 5 locuri superbe din Romania, nu vei regreta nici o secunda alegerea luata.

Cascada Cailor – Muntii Rodnei

In apropierea stațiuni Borșa, de pe Vârful Rodnei cu o inaltime impresionanta de 2.303 m, apele din lacul glaciar adunate de zăpada și ploi, se revarsa cu toata puterea peste Podul Cailor, intrucat reușește să dea naștere celei mai mari cascade de pe meleagul României. Privelistea cascadei este ca o farama rupta din basmele nemuritoare, privită de jos in sus, peste cei 90 de metri ai sai, îți seamana ca și cum cerul s-a despicat și varsa din inaltul sau puhoaie argintii peste pâmântul lipsit de-apărare.

Iar zarva apei ce cade în treptele muntelui aduce cu ea o liniște cum nu intalnesti nicaieri. O liniste in care gândurile nu se mai aud pentru că nu ai mai fi capabil să le prinzi firul și numai apa și-ar mai putea face loc prin ascunzatorile minții.

Trebuie doar să indraznesti sa pornesti la o drumeție de o oră si  jumatate care să te ridice la 200 metri. Drumul o sa iti para ca și cum imnurile folclorice ți-ar sopti dragastoase l ureche, iar munții, așa cum numai ei știu să o facă, ți-ar subjuga simțurile.

Lacul Sfanta Ana și Tinovul Mohoș, județul Harghita

Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai atractive si importante puncte turistice naturale din tinutul secuiesc, si fiind unicul lac din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins, aflat pe muntele Ciomatu, situat în partea de sud al masivului Harghita. Lacul Sfânta Ana este la o altitudine de 950 m şi se gaseste pe teritoriul Rezervaţiei Mohoş.

Veti intalni o organizare ireprosabila, o natură impecabila conservată, o suprafață pe care o poți parcurge cu barca sau si înot, iar la câțiva kilometri se afla pentru a fi explorat, Tinovul Mohoș („lacul cu muschi”). In timp ce apa lacului este foarte atractiva, te inpinge la plimbări cu barca și alte activitati, Tinovul Mohoș și  vegetația sa unică nu pot fi vazute în absența unui ghid.

Numele acestei mlaștini nu este familiar la fel cum este lacul Sfânta Ana, dar acestea sunt legate între ele și niciuna nu este mai prejos decat cealalta. La fel cum a luat nastere Lacul Sfanta Ana, Tinovul Mohos sa creat in cel de al doi-lea crater ce apartine aceluiași masiv, Ciomatu Mare.

Mănăstirea Voroneț din Gura Humorului

Indiferent din ce zonă a țării vii, in Bucovina trebuie sa faci cate o vizita măcar la câțiva ani. Îti esti dator ție din când în când cu o mica scapare în acest colț de țară, unde tradiția și istoria sunt extrem de prezente și puternic accentuate, iar oamenii de pe acest meleag par fix cei despre care vorbeau povestile când descriau personaje „cu inimă blanda, curată si deschisă”.

Cum ne-am putea lauda vreodată cu „Capela Sixtină ” și cu al ei albastru de Voroneț dacă nu ne permitem din când și când să o vizitam și să-i parcurgem poveștile redate cu virtuozitate în picturile ce au rezistat si vegheat nencetat mai bine de jumătate de mileniu. Da, poate că nu are nimic din maretia marilor biserici catolice, dar este o rivala a lor fără contestare.

Îmbrăcată mereu cu acel azur atât de statornic, Mănăstirea Voroneț te-ndeamna la rugăciune, întoarcerea la originile tale si către tine, și o să te surprinda faptul ca te vei conformiza întocmai, indiferent de cât de nesigur si departe ai fi de credinta si tot ce tine de ea in viata de zi cu zi. Inchide-ți telefonul,i-a o pauza de la absolut tot, si acorda timp pentru o plimbare pe aleile din imprejmuirea mănăstirii, în timp ce descoperi si analizezi picturile sau asculți prezentarea maicilor pentru  această moștenire lăsată de Ștefan cel Mare de peste 500 de ani, nu poate fi văzută în fuga, printre foi, telefoane si mailuri.

Delta Dunării

Danube Delta Romania Pelicans at sunset on Lake Fortuna

Fie că ai vizitat sau nu delta, imaginea pelicanilor si vietuitoarelor care își duc nestânjenite viata și nuferii care plutesc trufas pe întinderea apei îți delecteaza cu siguranță vazul si imaginatia. O plimbare  pe brațele Dunării este ca si aerul de care cu totii nu am putea trai fara el, aceasta este cea mai buna comparatie pentru beneficiile ce ne raman in urma unui asemea tur.

Dacă te gândești că traseul de 5 ore pe canalele fluviului este mult si obositor, îți putem garanta că la sfarsitul acestei plimbari îți vei dorit să se fi terminat o dată cu concediul. Să nu te mire dacă iti vei pune singur intrebarea cum de acel loc sălbatic și complexele de birouri si desigur orasele infernal de aglomerate pot aparține aceluiasi univers.

Crezi că după o oră la spa si multe masaje revigorante sau sedintele de yoga te vor face sa te simti mai eliberat și mai încărcat sufleteste sau toata oboseala,tensiunea si stresul vor disparea ?

Atunci te indemnam si tot o data te provocăm atunci să ne spui cum te simți fizic si sufleteste după un tur cu barca în Deltei Dunării. Iar dacă la finalizarea traseului vei fi invitat sa degusti bucate specifice zonei sau dacă ti se iveste ocazia unui pește proaspăt pescuit din Delta Dunăre și pregatit pe un pat de legume, sa nu refuzi! Felul in care gatesc si pregatesc bucatele, lipovenii este la fel de neconfundabil și extraordinar ca și meleagurile unde s-au născut si copilarit.

Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin

Dumnezeu, imediat după creerea lumii și înainte de a lua binemeritata zi de repaus, la sfarsitul celei de-a șasea zi ,  și-a adus amintit de tolba lui cu minuni.

A scos din ea o mana plina și a rasfirat cu mare atentie conținutul din loc în loc, pe toată intinderea pamantului. Una dintre acestea a cazut la o aruncatura de bat de Paralela 45, în Caraș-Severin, iar cei de acolo i-au dat numele de “Cascada Bigăr”.

Milioane de ani dupa acestea, prin anul 2014, cascada ar fi ajuns pe locul I in topul internațional al cascadelor necomparabile si unice în intreaga lume.

Se spune că albastrul izvorului iti desfata imaginatia si te va face să crezi că in acel loc a căzut intregul cer, iar revarsarea apei peste stânca imbracata in totalitate de mușchi seamana a miresei voal. Dar nu trebuie să ne dai crezarea fără să vezi mai intai cu proprii ochii.