Anul 2018 este un an destul de dificil pentru românii din întreaga țară. Iar asta deoarece, în ciuda tuturor creșterilor salariale promise și realizate, s-au înregistrat și foarte multe scumpiri. Astfel, chiar dacă salariile sunt mai mari, la rândul lor au crescut și facturile pentru utilități. Prin urmare, banii care ne rămân în portofel sunt tot mai puțini sau chiar inexistenți.

Iată însă care sunt cele mai mari scumpiri din 2018, pentru a vedea unde se duc toți banii tăi.

Scumpirile de combustibil

Indiferent că ai o mașină care funcționează pe benzină, sau este dotată cu un motor diesel, cu siguranță ai observat că în acest an au crescut prețurile pentru combustibil. Chiar dacă nu erau oricum foarte mici.

Conform istoricului pus la dispoziție de peco-online.ro în urmă cu un an, la sfârșitul lunii septembrie în 2017, atât benzina cât și motorina aveau un preț sub 5 lei. Aproximativ 4,9 lei.

În 2018 prețurile au avut o creștere continuă aproape pe tot parcursul anului. Astfel, în septembrie 2018, prețurile pentru combustibil sunt puțin sub 6 lei. 5,74 lei era prețul mediu pentru benzină la 25 septembrie și 5,93 lei pentru motorină.

Cele mai mici prețuri pentru combustibil din ultimii ani au fost la începutul anului 2016. Atunci motorina avea un preț de 4,29 lei, iar benzina 4,63 lei.

Infograficul de mai jos prezintă evoluția prețurilor pentru combustibil din ultimii 15 ani:

evolutie preturi combustibil

Sursă: ZF.RO

Din păcate, creșterile din ultima perioadă ne fac să credem că vor mai fi scumpiri și în următoarele luni ale anului.

Scumpiri mari și la legume și convserve de legume, fructe proaspete și cartofi

Spre deosebire de ultima luna a anului 2017, prețurile pentru mâncare au crescut și ele. Cele mai mari scumpiri au fost la legume și conserve de legume: aproximativ cu 15,99% au crescut prețurile acestora.

Fructele proaspete au și ele prețuri mai mari în 2018. Prețul acestora a crescut cu 14,33% doar în acest an. Cartofii, una dintre legumele preferate de români, sunt și ei mai scumpi cu 11,56%.

Toate aceste scumpiri se simt cel mai bine atunci când facem cumpărături. Nu puține au fost reportajele realizate de diferite emisiuni de știri, a căror concluzii au fost că plătim mult mai mult pentru un coș de cumpărături cu alimente de bază, spre deosebire de anul trecut.

preturi cartofi

Facturi tot mai mari din cauza scumpirilor la utilități

În 2018 am primit facturi tot mai mari de la o lună la alta. Iar acest lucru este cauzat bineînțeles de scumpirile la utilități. Prețurile la acest capitol au crescut și ele suficient, așa că avem costuri mai mari chiar dacă nu consumăm mai mult.

Dintre utilități, prețurile la gaze au înregistrat printre cele mai mari scumpiri. La 1 august 2018 creșterea era de 5,85%. Ceea ce poate cântări suficient de mult atunci când la final de lună tragi linie pentru a calcula costurile pentru utilități.

De asemenea, chiar și energia electrică poate fi inclusă în topul celor mai mari scumpiri din 2018. În luna Iulie din 2018, Economica.Net publica un articol despre scumpirile la energie electrică. Conform acestora, Bucureștiul este a doua capitală europeană într-un top al celor mai mari scumpiri al curentului electric.

Conform articolului de pe Economica.Net, prețul pentru energie electrică era cu 18,6% mai mare în martie față de anul 2017. Doar în Estonia au fost înregistrate scumpiri mai mari pentru curent electric.

scumpiri energie electrica

Creșterea inflației reprezintă motivul principal pentru care s-au înregistra toate aceste scumpiri. România se află pe podium în ceea ce privește creșterea inflației, conform InCont.Ro.