Toamna s-a instalat deja cu succes în toate regiunile României, iar odată cu instalarea sa apar și noi lucrări de realizat. Toamna există o mulțime de lucruri de făcut în grădină. Iar un gospodar care se respectă nu sare peste nici o lucrare de acest gen. Am pregătit și noi o listă cu lucrările care trebuie făcute toamna în grădină. Astfel, ne asigurăm că nu uiți de nici o lucrare importantă.

Trandafirii – primii care necesită atenție

O primă lucrare pe care trebuie să o faci toamna vizează trandafirii. Aceștia trebuie tunși iar mai apoi se acoperă cu pământ, sub forma unui mușuroi. Rolul acestuia este de a proteja trandafirii de temperaturile reduse ale iernii. Se recomandă chiar adăugarea unei cantități mici de îngrășământ uscat în acest pământ.

trandafiri

Scapă de buruienile rămase în grădină

Fie că vrem, sau că nu vrem, buruienile apar mereu pentru a ne da de muncă. Acestea cresc indiferent de condițiile meteo, pe secetă dar și atunci când sunt foarte multe ploi. Totuși, dacă le vei îndepărta regulat acestea nu vor fi la fel de numeroase. Un bun mod de a scăpa de buruieni este să le îndepărtezi pe toate toamna. Astfel nu se vor mai înmulți la fel de mult, iar în primăvară grădina ta va avea un aspect plăcut și atrăgător.

buruieni

Toamna este sezonul ideal pentru multe plantări

Dacă vrei să ai o grădină mai bogată și să plantezi câțiva pomi, atunci sezonul ideal pentru plantări este toamna. Poți să îi plantezi desigur și în primăvară, însă majoritatea specialiștilor recomandă plantarea pomilor toamna. Trandafirii pot fi și ei plantați toamna, la fel și multe alte flori.

Astfel, o altă activitate de care te poți ocupa în acest sezon este cea de plantări, indiferent că e vorba de 2-3 pomi sau de mai multe flori care să ofere culoare grădinii tale.

Iar dacă tot veni vorba de pomi fructiferi, aceștia trebuie protejați și ei pe timp de iarnă, nu doar trandafirii. Asta desigur dacă pomii sunt plantați de curând și nu au mai mult de doi-trei ani. Le puteți pune la bază mai mult pământ, tot sub forma unui mușuroi. De asemenea, pomii tineri dar chiar și cei mai bătrâni se tund primăvara, înainte ca aceștia să pornească în vegetație.

livada toamna

Curăță grădina de uscături

Toamna este sezonul când multe plante se usucă. Frunzele care cad reprezintă o imagine care descrie cel mai bine acest sezon.

Multe plante se usucă iar grădina se transformă într-un mic cimitir al plantelor care s-au trecut. Este bine să îndepărtați toate aceste plante, astfel încât să puteți planta în locul lor plante proaspete de sezon.

curatenie in gradina toamna

Ce faci cu toate resturile vegetale adunate?

Activitatea principală în sezonul de toamnă este curățarea grădinii de resturi vegetale. De la frunzele care cad din pomi, la toate plantele care s-au trecut, nici una dintre ele nu ar trebui aruncate la gunoi. Iar asta deoarece reprezintă o materie primă din care poate fi realizat compostul. Poți citi mai multe despre compost pe cartiagricole.ro.

Compostul este un îngrășământ natural excelent pe care îl vei putea folosi apoi în grădină pentru a te bucura de fructe și legume gustoase și sănătoase, dar și de flori bogate și verzi o perioadă mai îndelungată de timp.

În final, nu mai putem decât să îți urăm un călduros spor la treabă!