Tot ce trebuie sa stii despre parada militara organizata in Romania de la inceputurile democratiei pana astazi.

Prima Parada de 1 Decembrie – 1 Decembrie 1990 post comunism

Evenimentul de la Alba Iulia a fost marcat de huiduielile îndreptate împotriva lui Corneliu Coposu.

sursa youtube TVR

Practic, în acel an ziua naţională a României a fost sărbătorită de liderii politici de două ori: la 30 noiembrie, la Bucureşti şi 1 decembrie, la Alba Iulia. În toată ţara au avut loc manifestaţii, în cadrul cărora a fost glorificată ziua de 1 decembrie 1918, ca fiind momentul în care românii şi-au îndeplinit un ideal vechi de secole: Unirea.

În capitală, mii de persoane au putut urmări parada militară, ce s-a desfăşurat pe Bulevardul Kiseleff. Pe sub Arcul de Triumf (inaugurat la 1 decembrie 1936) au defilat batalioane de elevi ai Academiei Militare, studenţi ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infaterişti şi vânători de munte, jandarmi, pompieri şi paraşutişti. De asemenea, la paradă au participat personalităţi oficiale, în frunte cu preşedintele Ion Iliescu şi primul ministru Petre Roman.

Topul Paradelor de 1 Decembrie

Parada militara 1 decembrie 2018 – Anul Centenar

De Ziua Națională, la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat la București printr-o paradă ce s-a dorit spectaculoasă. A fost o defilare pentru care au fost mobilizați 4.000 de militari, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere.

Parada militara 1 decembrie 2000

Parada militara 1 Decembrie 2010 – sursa:geeusdb

Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA au defilat , duminică 1 decembrie 2000, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, pe sub Arcul de Triumf.

Parada militara 1 decembrie 2005

sursa:
The Outdoor Geek

Parada militara 1 decembrie 2015

sursa:TravelFun

Peste 10000 de oameni au asistat la parada militara de la 1 decembrie 20015 in Piata Constitutiei

În premieră in data de 1 decembrie 2015, a defilat şi un detaşament al militarilor răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Președintele Klaus Iohannis a participat pentru prima dată în calitate de președinte al României la parada de 1 Decembrie. El a dat onorul trupelor și, alături de premierul Dacian Cioloș și mai mulți miniștri, au ascultat imnul național al României.

Parada de 1 decembrie 2019 -itinerariu

Potrivit comunicatului realizat de Ministerului Apărării, la evenimentul organizat de Ziua Nationala a Romaniei vor participa militari şi specialişti din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe langa militarii romani vor fi prezenti si 500 militari din peste 20 de țări aliate sau partenere. La paradă vor participa aproximativ 200 de mijloace tehnice și peste 50 de aeronave. Primele transportoare blindate detinute de Romania Piranha V și, în premieră nationala, un lansator de rachete Patriot vor defila pe sub Arcul de Triumf de ziua nationala 1 decembrie 2019.

PROGRAM Parada militară de 1 Decembrie 2019

Parada militara de 1 decembrie 2019 va avea loc duminică, începând cu ora 9.00, o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Brigada Rutieră va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 23, 30 noiembrie și 1 decembrie.