Steagul României a fost purtat în întreaga lume de către sportivii români. Iar imnul nostru s-a auzit nu de puține ori în multe țări, atât din Europa cât și din lume, în urma unor mari performanțe sportive. Am decis să facem un top cu cele mai mari performanțe sportive ale României, în semn de apreciere pentru sportivii care au onorat această țară prin realizările lor.

Nume ca Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Iolanda Balaș sau Gabriela Szabo sunt doar câteva exemple în acest sens. Însă mai sunt și alte exemple, iar despre acestea vorbim în rândurile următoare.

Ilie Năstase, tensimenul român numărul 1 în clasamentul ATP timp de 40 de săptămâni

Și totodată singurul sportiv român care a reușit această performanță în tenisul masculin.

Mai mult decât atât, a adunat peste 57 de titluri la simplu, printre care două turnee de grand slam: US Open în anul 1972 și Roland Garros un an mai târziu. Totodată, a mai câștigat de patru ori Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973 respectiv 1975). Succes a avut și la dublu, următoarele grand slem-uri: Wimbledon, Roland Garros și US Open, în anii 1973, 1970 și 1975.

Și în Cupa Davis a jucat 146 de meciuri, atât la simplu cât și la dubli, iar 109 dintre ele au fost victorii. A jucat finala Cupei Davis de trei ori, împreună cu Ion Țiriac, în anii 1969, 1971 și 1972.

ilie nastase cupa davis 1973

Nadia Comăneci – prima gimnastă din lume de zece

Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii olimpice de aur și totodată prima gimnastă care a primit nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică. A fost numită „Zeița de la Montreal” și totodată a fost inclusă într-un top al celor mai bune gimnastă din lume.

Totodată, Nadia Comăneci a fost inclusă în memorialul International Gymnastics Hall of Fame, fiind totodată și primul sportiv român care a reușit acest lucru.

A mai fost premiată și cu 3 medalii olimpice de argint și una de bronz.

nadia comaneci

Gabriela Szabó – cea mai bună atletă din lume în anul 1999

În 1999, la atletism, Gabriela Szabó a fost numită cea mai bună atletă din lume și totodată cea mai bună sportivă din Europa.

A înregistrat două recorduri mondiale: la 2000 de metri în anul 1998 și la 5000 de metri în 1999, la Dortmund.

A cucerit aurul la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5000 de metri. A mai fost medaliată cu bronz și argint. La seniori a fost campioană mondială de 4 ori, și o singură dată la juniori.

O altă performanță a Gabrielei Szabo este titlul de vicecampioană olimpică în Atlanta, la proba de 10.000 de metri.

gabriela szabo

Steaua București – câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni

În data de 7 mai 1986 a avut loc cea mai mare performanță a fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Helmuth Duckadam reușea să apere 4 penalty-uri consecutiv și astfel trofeul ajungea în România. Tot în 1986 a mai câștigat și Supercupa Europei, iar peste 2 ani ajungea iarăși în finală.

steaua bucuresti 1986

Elisabeta Lipă  – cea mai bună canotoare a secolului

În anul 2000, Elisabeta Lipă a primit titlul de cea mai bună canotoare a secolului. Aceasta a cucerit 5 medii olimpice de aur, 2 de argint și una de bronz.

Totodată, a primit cea mai prestigioasă medalie, anume „Thomas Keller”. Este și deținătoarea recordului olimpic pentru cea mai mare perioadă de timp între prima și ultima medalie de aur cucerită: 20 de ani.

Iosif Sîrbu a fost primul campion olimpic român

V-ați întrebat vreodată cine a fost primul campion olimpic român? Răspunsul este Iosif Sîrbu, iar acesta a fost medaliat la proba de tir, la JO Helskinki în 1952. Acesta a fost multi campion atât la nivel național cât și balcanic. Puteți citi mai multe despre Iosif Sîrbu pe Wikipedia.

Iolanda Balaș și-a câștigat locul în istoria atletismului la proba de săritură în înălțime

Vreme de 10 ani, Iolanda Balaș a dominat probsa de săritură în înălțime. 150 de întreceri a câștigat consecutiv și și-a depășit propriul record mondial de 14 ori. De la 1,75 la 1,91 metri.

Ivan Patzaichin – marele canoist român

A fost medaliat de patru ori cu aur la Jocurile Olimpice de vară, în anii 1968, 1972, 1980 și 1984, precum și de trei ori cu argint.

Mai mult decât atât, la campionatele mondiale unde a participat a câștigat 22 de titluri. Aici a cucerit 9 medalii de aur, 4 medalii de argint și 9 medalii de bronz. La Campionatele Europene a câștigat o singură medalie de aur.

Cristina Neagu – singura care a cucerit titlul de trei ori titlul de cea mai bună jucătoare de handbal

În anii 2010, 2015 respectiv 2016, cea mai bună jucătoare de handbal a fost o româncă: Cristina Neagu. Chiar dacă mai mereu performanțele la echipa de club și de la echipa națională nu au fost întocmai excepționale, evoluțiile sale individuale au fost apreciate. Astfel a devenit prima jucătoare de handbal care a cucerit acest titlu de trei ori.

Simona Halep – prima sportivă din România care s-a clasat pe poziția I în topul WTA

După Ilie Năstase, numărul 1 ATP timp de 40 de săptămâni, Simona Halep a atins și ea această performanță, desigur în topul WTA.

Simona Halep a câștigat primul turneu de Grand Slam la Roland Garros în 2018, după ce a mai pierdut două finale tot la Roland Garros în 2014 și 2017 și una la Australian Open în 2018. 18 turnee WTA la simplu au fost cucerite de româncă.