De la un an la altul, tehnologia a evoluat tot mai mult. Se află într-o cursă a evoluției în care are o viteză uimitor de mare. Iar odată cu evoluția tehnologiei, eforturile inginerilor din toate domeniilor fac ca întreaga lume din jurul nostru să se schimbe. Am ales câteva dintre tehnologiile care schimbă lumea și care vor continua să aducă schimbări în anii care urmează.

Iată care sunt tehnologiile care vor schimba lumea și pe care trebuie să le urmărim îndeaproape:

Mașinile care se conduc singure

Domeniul auto va cunoaște foarte multe schimbări în următorii ani. Au fost gândite noi tehnologii și noi inovații revoluționare, care au făcut mașinile să nu mai aibă nevoie de șofer. Tesla, General Motors dar și Volvo au realizat mașini autonome. Iar tehnologia de auto-conducere evoluează foarte rapid. În acest sens, General Motors a anunțat lansarea unei mașini fără volan și fără pedale până în anul 2019.

Uber, o altă companie gigant, lucrează pentru realizarea vehiculelor zburătoare fără pilot. În acest sens a avut loc o colaborare cu NASA pentru dezvoltarea unui sistem de control al traficului aerian. Uber mai are colaborări și cu alți producători de aeronave pentru realizarea de prototipuri. Programul beta ar urma să fie lansat în anul 2020.

Cei de la Renault nu au ezitat nici ei să intre pe această nouă piață a mașinilor. Iată un videoclip care te poate ajuta să înțelegi mai ușor modul de funcționare al mașinilor care se conduc singure:

Asistenți vocali

Se aproximează că peste patru ani, în majoritatea gospodăriilor americane se va regăsi cel puțin un dispozitiv cu asistent vocal. Inteligența artificială s-a dezvoltat foarte mult, drept urmare asistenții vocali vor fi din ce în ce mai utili.

Amazon actualizează frecvent dispozitivul Echo, pentru ca acesta să fie cât mai util pentru proprietari. Asistenții vocali au avut un impact semnificativ pe piețele din întreaga lume și ne putem aștepta ca în viitor să controlăm tehnologia doar prin voce și mai puțin prin text.

Iată un top 5 al celor mai buni asistenți vocali:

https://www.youtube.com/watch?v=sX45WYD1aRA

Asistenți roboți

Cu trecerea timpului, în care tehnologia evoluează tot mai mult, ne așteptăm să avem tangețe tot mai des cu roboții. Un alt efect al evoluției tehnologiei este deci reprezentată de roboți.

Companii precum Boston Dynamics au dezvoltat deja o mare varietate de asistenți roboți care pot fi utilizați în fabrici.

Knightscope este o altă companie care lucrează la o linie de asistenți robot pentru securitate. Unul dintre roboții săii, modelul K5, are patru camere și poate recunoaște 300 plăci de licență pe minut, pe cameră. Poate totodată să detecteze rețelele suspecte care ar putea fi operate de hackeri.

Criptomonedele

Criptomonedele au atras deja foarte multă atenție. Anul acesta, Bitcoin a atins la un moment dat valoarea de 19.000 de dolari pe monedă. Chiar dacă de atunci valoarea unei monede a mai crescut, aceasta are în continuare un preț mare. Este o piață controversată, însă a primit atenția tuturor. Foarte multe magazine online permit plata cu ajutorul monedelor virtuale.

Criptomonedele au fost adoptate foarte rapid și în România. Drept urmare, au apărut anunțuri imobiliare sau auto care acceptă plata prin criptomonede. Puteți citi un articol pe Wall-Street despre acest lucru.

Medicina regenerativă

Deși s-ar putea să pară științifico-fantastică, medicii produc deja părți ale corpului făcute la comandă. Pentru a începe, medicii răzuiesc celulele de pe partea corpului în casă și le cresc într-un vas petri. În timp, partea corpului devine suficient de puternică pentru a putea fi implantată la pacient.

O companie pe nume Organovo a realizat o imprimantă capabilă să deseneze părți ale corpului 3D. În timp, această nouă tehnologie va deveni din ce în ce mai frecventă, oferind pacienților organe „de schimb” cu care le poate fi salvată viața.

Rachete reutilizabile

Unul dintre cele mai costisitoare aspecte ale explorării spațiului este construirea de rachete sofisticate și puternice, capabile să transporte mii de kilograme de echipament în spațiu. Faptul că ne-am dat seama cum ar trebui să aterizeze rachetele, va contribui la reducerea costului călătoriilor spațiale.

Calcule cuantice

Calculatorul tipic utilizează o serie cifre zero si unu pentru a comunica informatiile. In timp ce calculatoarele de astazi sunt destul de puternice, ele încă mai au limite considerabile care îngreunează procesarea problemelor provocatoare de învățare a mașinilor.

Computere cuantice se bazează pe biți cuantici pentru transportul informațiilor. Acești biți pot exista într-o stare care permite calculatoarelor cuantice să proceseze seturi de date provocatoare mult mai bine decât computerele tradiționale.

În timp ce tehnologia se află în fază incipientă, companii precum Microsoft și Google investesc miliarde în dezvoltarea supercomputerelor capabile să dezvolte modele predictive foarte precise. Aceste modele pot fi folosite în orice, de la autoturisme la campanii de marketing.

Inteligență artificială și automatizare

Unele dintre cele mai mari branduri din lume se îndreaptă din ce în ce mai mult spre automatizare pentru a servi mai bine clienții și pentru a reduce costurile. Întreprinderele de mari dimensiuni folosesc depozite automate pentru a sorta și a transporta produse, în timp ce rețelele de social media folosesc automatizarea pentru moderarea comentariilor.

De exemplu, Synapse construiește o rețea care dă oricui posibilitatea de a contribui la modelele sale de date și de automatizare a trenurilor și de învățare a mașinilor. Implicațiile de aici sunt masive, deoarece o nouă economie AI, inclusiv blocul Ai descentralizat, ar putea schimba modul în care întreprinderile operează și învață în întreaga lume.